Kurkuma

Kurkuma je rastlina tesno sorodna ingverju. Gre za trajnico, ki v višino zraste do enega metra in ima izjemno dekorativne ter velike liste ter čudovite belo-rumene cvetove.

Zgodovina kurkume sega v daljno preteklost, saj je ta rumena začimba znana že od antičnih časov. Poznamo jo pod različnimi imeni, kot so “indijski žafran”, “rumeni ingver” ali “kitajske korenine”. Kurkuma izvira iz Južne Azije in se je v Evropo razširila v srednjem veku s pomočjo Arabcev, ki so jo uporabljali ne le za barvanje oblačil, temveč tudi za začinjanje in obarvanje jedi.

Biološko gledano, je kurkuma tesno sorodna rastlina ingverja in je trajnica, ki zraste do enega metra v višino. Ima izredno okrasne in velike liste ter čudovite belo-rumene cvetove, podobno kot ingver. Rastlina se razmnožuje s podzemnimi stebli, imenovanimi rizomi, ki so prav tako rumene barve in se uporabljajo v kulinariki in medicini.

Kurkuma ima v medicinskih krogih sloves sredstva, ki je koristno za jetra in žolč, saj pospešuje izločanje žolča in pomaga pri prebavnih težavah. Poleg tega ima ta začimba zelo aromatičen, rahlo grenak okus in blagodejno vpliva na razpoloženje. Ker je njena barva zelo intenzivna, jo je priporočljivo hraniti v suhem in temnem prostoru.

Čeprav kurkumo večinoma uporabljamo v obliki praška, jo je mogoče uporabiti tudi svežo, podobno kot ingver. Vendar pa je pomembno, da pri uporabi kuhinjskih pripomočkov pazimo na intenzivno barvo, ki lahko ostane tudi po pranju. Zato jo raje uporabljajmo v majhnih količinah, saj že majhna količina kurkume poskrbi za intenziven okus in barvo.