Zelenjavne jedi

Rižota z rdečo peso in borovnicami

30 - 60 min

Priprava:

Za rižoto z rdečo peso in borovnicami segrejemo zelenjavno juho in držimo toploto. Olupimo čebulo in česen ter ju na drobno nasekljamo.

V široki posodi segrejemo olivno olje ter prepražimo čebulo in česen, da osteklenita. Dodamo riž in maslo ter dušimo ca. dodatne 3 minute. Zalijemo z vinom in kuhamo dokler se ne zgosti. Zalijemo z juho le toliko, da je riž prekrit. Kuhamo 20-30 minut ter med tem večkrat premešamo. Med kuhanjem dolivamo juho dokler riž ne posrka skoraj vse tekočine. Začinimo s soljo in poprom. Rdečo peso očistimo in olupimo. Eno rdečo peso narežemo na majhne kocke, jo v slanem kropu prekuhamo 1 minuto ter na hitro ohladimo v hladni vodi. Preostalo rdečo peso narežemo na tanke rezine, posujemo z nekoliko soli in sladkorja, pustimo marinirati 5 minut ter začinimo z nekoliko kisa in olja. Pripravljeno solato iz rdeče pese damo na stran.

Tik preden je rižota gotova dodamo borovnice, parmezan in kocke rdeče pese ter previdno premešamo. Rižoto z rdečo peso in borovnicami okrasimo s solato iz rdeče pese in takoj postrežemo.

Sestavine:

600-800 ml zelenjavne juhe
2 majhni čebule
1 strok česna
150 g borovnic
2-3 rdeče pese
100 ml vina (rdečega ali belega)
250 g riža za rižote (npr. Arborio)
2 žlici masla
100 g parmezana
2 žlici olivnega olja
sol
poper
Število serviranj: 4

Recepti iste kategorije:

Zelenjavne jedi Bučkini polpeti
Zelenjavne jedi Sladko rdeče zelje
Zelenjavne jedi Vloženi šparglji
Zelenjavne jedi Krompirjevi cmoki z rdečim zeljem