Ribe in morski sadeži

Ribja plošča s sredozemsko zelenjavo

30 - 60 min

Priprava:

Za ribjo ploščo na žaru najprej pod hladno vodo umijemo ribe in ribje fileje ter jih temeljito osušimo. Fileje brancina in smuča razdelimo na štiri porcije ter jih pokapljamo z limoninim sokom. Kozice operemo v hladni vodi. Na hrbti strani prerežemo lupino in odstranimo črevesne ostanke. Za marinado natrgamo in nasekljamo rožmarin, peteršilj in timijan. Prav tako nasekljamo olupljen česen. Začimbe in zelišča pomešamo z olivnim oljem. Ribe in kozice premažemo z marinado (zlato orado mariniramo tudi od znotraj).

Za sredozemsko zelenjavo najprej zelenjavo operemo. V češnjeve paradižnike zarežemo križec. Jajčevce in bučke narežemo na grobe kose. Olivno olje zmešamo s fino nasekljanimi zelišči in soljo ter vanje namočimo zelenjavo.

Zlate orade eventualano damo v klešče za ribe in položimo na žar. Prav tako položimo na žar ribje fileje in kozice ter jih pečemo na obeh straneh 5-8 minut (glede na vrsto ribe). Zelenjavo po želji damo na žar v posodi za žar in jo pečemo ca. 10 minut, med tem pa večkrat premešamo. Pečene ribe na žaru položimo na večjo ploščo in poleg namestimo zelenjavo.

Pri tem receptu ribje plošče na žaru naše želje in domišljija niso omejene: v ribarnici kupimo sveže ribe po lastni izbiri, ki so v akciji in jih kombinirajmo npr. z morskim listom, morskim vragom, jakobovimi školjkami in lignji.

Sestavine:

4 zlate orade
2 fileja brancin
2 fileja smuča
8 kozic
sok dveh limone
10 žlic olivnega olja
5 strokov česna
1/2 šopka peteršilj
1 vejica rožmarina
3 vejice timijan
sol
beli poper (sveže mlet)
12 češnjevih paradižnikov
2 bučka
1 jajčevca
6 žlic olivnega olja
1 vejica rožmarina
3 vejice origano
2 vejici timijan
sol
4 klešče za ribe (po želji)
posoda za žar iz aluminija (po želji)
Število serviranj: 4

Recepti iste kategorije:

Ribe in morski sadeži Suši z lososom
Ribe in morski sadeži Rižota z morskimi sadeži
Ribe in morski sadeži Škampi na buzaro
Ribe in morski sadeži Postrv na žaru