Mesne jedi

Popolno pečena rebrca

> 60 min

Priprava:

Če želimo spečti popolno pečena rebrca, ne rabimo biti svetovni prvak v peki na žaru. Obstaja le nekaj opomb, ki jih je potrebno upoštevati in že lahko pričaramo popoln pečena rebrca na žaru. Tudi pri rebrcah moramo biti pozorni na kvaliteto mesa.
Najboljša reberca so svinjska rebra. Najpogosteje se uporabljajo spodnji deli svinjskih rebr.
Vsekakor se izplača obisk pri mesarju, ki nam pripravi rebra po lastni želji. Po lastnem okusu si lahko izberemo debelino mesa. Mesarja lahko prosimo, da odstrani kožo iz kosti, ki se med peko strdi. To lahko zelo enostavno naredimo tudi sami (rahlo zarežemo v kožo in jo z močnim sunkom potegnemo iz mesa) vendar je veliko bolj udobno, če nam to naredi profesionalec. Prava marinada za reberce
Če bi radi pripravili popolna rebrca na žaru, ne kupujmo že mariniranega mesa. Marinado za pečena reberca zelo enostavno pripravimo sami. Ni pomembno ali resnično preštejemo število žlic, ki jih želimo dodati, ampak jo zmešamo po okusu in občutku. Upoštevati moramo le nekaj osnovnih pravil. Da se bo meso lepo zmehčalo moramo uporabiti olje, pasiran paradižnik, med ali javorjev sirup, nekoliko sladkorja (najboljše rjavi sladkor), nekaj pikantnega (kot npr. sveži čili ali čili v prahu, Tabasco itd.), sojino omako ali Worchester omako ter nekaj kisline (npr. jabolčni sok, ananasova omaka ali pomarančni sok). Uporabimo lahko tudi pivo ali kokakolo. Vse sestavine dobro premešamo in dobro vtremo v meso ter pustimo počivati nekaj ur ali čez noč.
Alternativno lahko uporabimo tudi mešanico posušenih začimb, ki jih močno vtremo v meso in prav tako pustimo počivati nekaj ur. Kako pečemo rebrca na žaru?
Za stroge privržence velja: dovoljen je le žar na oglje – vse ostalo je možno, vendar ni optimalno. Vendar smo menja: okusi se razlikujejo, zato so tudi rebrca pečena na plinskem žaru, v pečici ali v parni pečici lahko prav tako zelo okusna!

Pomembno je omeniti peko rebrc na žaru na indirekti način. To lahko naredimo v modernih okroglih žarih. Sestavine na mrežici niso postavljene direktno na žareče oglje, ampak poleg oglja ali na sredini med dvojnim ogljem. Ko žar pokrijemo s pokrovom, nastane enakomerna zgornja in spodnja vročina, zato obračanje mesa ni potrebno.

Popolno pečena rebrca na žaru zahtevajo potrpežljivost
Če želimo, da bodo rebrca znotraj mehka in sočna, zunaj pa hrustljava, potem potrebujemo nekoliko potrpežljivosti. Jemo jih lahko sicer že zelo kmalu, za pravi okus pa je potrebno še nekoliko počakati. Glede na debelino mesa moramo rebrca peči najmanj eno uro, še bolje 90 minut na enakomerni temperaturi pri ca. 140-160°C. Po lastnem okusu lahko rebrca po peki ponovno premažemo z marinado. Če želimo močnejšo aromo jih moramo med peko večkrat premazati in pustiti dlje časa na žaru.
Ko se meso skrči do te mere, da se na robovih jasno vidijo kosti in se meso enostavno loči od kosti, takrat so reberc popolno pečena in pripravljenja za uživanje!

P.S. Ne pozabimo pripraviti dovolj osvežilnih robčkov ali skodelice z limoninim sokom ter prtičkov, saj jemo rebrca z rokami – s priborom izgine ves užitek ob glodanju!

Sestavine:

4 kose rebrc
6 žlic olivnega olja
4 žlice medu
8 žlic sojine omake
3 žlice sladkorja
1 pločevinka paradižniki
2 žličke čilija v prahu
10 žlic jabolčnega soka
Število serviranj: 4

Recepti iste kategorije:

Mesne jedi Ocvrta telečja jetra
Mesne jedi Poletna sarma (zeljne rulade)
Mesne jedi Štefani pečenka in rizi bizi