Priloge

Rižota

15 - 30 min

Priprava:

Rižoto pripravimo tako, da najprej vse sestavine stehtamo in pripravimo. Čebulo olupimo in nasekljamo. V posodi stopimo maslo, dodamo čebulo in popečemo, da postekleni. Dodamo riž, na kratko prepražimo in zalijemo z belim vinom. Vino na hitro povremo in riž začinimo s soljo in poprom. Med kuhanjem rižoto večkrat premešamo. Ko riž absorbira vino, postopoma prilivamo toliko juhe, da pokrije riž. Postopek ponavljamo tako dolgo, da je riž mehek in da se juha porabi. Medtem neprestano močno mešamo. Tik pred koncem kuhanja dodamo nariban parmezan in košček masla (po želji). Dobro premešamo in rižoto postrežemo.

Ta recept za rižoto je osnovni recept, ki ga lahko prilagodimo na več različnih načinov. Za rižoto z rdečim vinom lahko namesto belega uporabimo rdeče vino. Rižu lahko 5-10 min pred koncem kuhanja dodamo narezane šparglje, grah ali peso – in že imamo kremasto zelenjavno rižoto.

Postopek:

  1. Pripravite in stehtajte vse sestavine: 400 g riža za rižote, 1 čebulo, maslo, 1/4 l belega vina, 1 l juhe, sol, poper in 80 g sveže naribanega parmezana.
  2. Čebulo olupite in nasekljajte.
  3. V posodi stopite maslo, dodajte nasekljano čebulo in jo pražite, dokler ne postekleni.
  4. Dodajte riž in ga kratko prepražite.
  5. Zalijte z belim vinom, pustite, da hitro povre, in začinite z soljo in poprom.
  6. Ko riž absorbira vino, postopoma prilivajte juho, da pokrije riž. Postopek ponavljajte, dokler ni riž mehek in dokler se juha ne porabi. Med kuhanjem rižoto neprestano močno mešajte.
  7. Tik pred koncem kuhanja vmešajte nariban parmezan in po želji košček masla.
  8. Dobro premešajte in postrezite.

Sestavine:

400 g riža za rižote (riž Arborio ali druge vrste okroglozrnatega riža)
1 čebule (bela)
izdatna količina masla (za praženje čebule)
1/4 l belega vina
1 l juha
sol
poper
80 g parmezana (sveže naribanega)
Število serviranj: 4

Recepti iste kategorije:

Priloge Kisla repa
Priloge Rezanci z blitvo
Priloge Njoki s čemaževim pestom
Priloge Pečen krompir