Sladice in peciva

Velikonočna pletenica z jajcem

> 60 min

Priprava:

Za velikonočno pletenico najprej pripravimo kvašeno testo. Mleko segrejemo do mlačnega, da ne poškodujemo bakterij v kvasu in na ta način zagotovimo optimalno možnost vzhajanja.  V skledo stresemo moko in na sredini s kuhalnico oblikujemo vdolbinico.
V vdolbinico vlijemo tretjino nekoliko segretega mleka in nadrobimo kvas, dodamo še nekaj moke z roba in posipamo z malo moke po površini. Pokrito testo naj počiva na toplem, dokler ne naraste in na površini opazimo zareze. Stopimo maslo in mu primešamo sladkor, rumenjak, vanilijev sladkor, sol in nastrgano limonino lupinico. Mešanico dodamo testu in dobro pregnetemo. Pokrito testo naj počiva na toplem še pribl. 30 minut.
Na pomokani površini testo razdelimo na tri enako velike kose, jih razvlečemo in zvijemo v pribl. 40 cm dolge trakove. Nato tri trakove križno prepletemo tako, da sta zunanja konca bliže drug drugemu. V vmesni prostor položimo jajce in trakove ovijemo okoli njega. Spodnja trakova pletemo naprej tako kot štruco. Rumenjak in mleko dobro razžvrkljamo.
Velikonočno pletenico položimo na pekač obložen s papirjem za peko in pokrijemo. Počiva naj še 20 minut.
Nato jo premažemo z jajčno-mlečno mešanico in posujemo z grobo mletim sladkorjem. Velikonočno pletenico pečemo 25 minut v predhodno ogreti pečici na 180°C.

Velikonočna pletenica bo s pisanim jajcem videti čudovito.

Sestavine:

250 g moke (gladke)
100 ml mleka
20 g kvasa
45 g masla
40 g sladkorja
1 jajci (samo rumenjak)
1 zavitek vaniljevega sladkorja
1 ščepec sol
1 čajna žlička limonina lupinica (naribane bio limone)
1 jedilna žlica ruma
1 jajci (trdo kuhano, pobarvano po želji)

Recepti iste kategorije:

Sladice in peciva Biskvit za torto
Sladice in peciva Sadna torta
Sladice in peciva Skutina torta z borovnicami
Sladice in peciva Jabolčni zavitek