Sladice in peciva

Rumove rezine

30 - 60 min

Priprava:

Za rumove rezine najprej stremo jajca ter ločimo beljak in rumenjak. Beljak shranimo v hladilnik. Raztopimo čokolado, vendar je ne segrejemo preveč. Medtem maslo in sladkor penasto stepemo. Počasi dodajamo posamezne rumenjake in dobro premešamo. Na koncu vmešamo še čokolado.

Beljak stepemo v čvrsti sneg. Pri tem pazimo, da posoda in mešalnik nista zamaščena, saj le tako uspemo narediti dober sneg. Ohlajene beljake vzamemo iz hladilnika, dodamo ščepec soli in stepamo dokler se beljak ne obarva belo. Šele nato postopoma dodajamo sladkor in sredico vanilijevega stroka ter stepemo do konca oziroma trdega staja. Umešamo moko in lešnike.

Maso iz snega hitro, vendar nežno, pomešamo s čokoladno maso. (Dlje kot mešamo, več zraka damo masi. Bolj kot bo masa zračna, bolj bodo rezine mehke.)

Pekač obložimo s papirjem za peko ter nanje enakomerno porazdelimo maso. Pečico segrejemo na 200°C in pečemo ca. 20 minut.

Medtem pripravimo glazuro za rezine. Gladko zmešamo rum in sladkor v prahu. Po peki še na tople rezine nanesemo glazuro iz ruma in sladkorja ter jih pustimo ohlajati, da se glazura strdi.
Na koncu rumove rezine narežemo na poljubno velike kose.  

Če želimo recept za rumove rezine uporabiti kot božično pecivo, lahko namesto rezin s posebnimi modelčki izrežemo božične motive. Vsake toliko rahlo navlažimo modelček, da maso lažje izrežemo.To velja tudi za rezine: nož vedno znova pomočimo v vodo, da lahko narežemo lepe rezine.

Sestavine:

200 g masla
200 g sladkorja v prahu
6 rumenjaki
1 strok vanilija
200 g čokolade
160 g moke (ostre)
6 beljaki
100 g sladkorja (kristalni)
1 ščepec sol
140 g lešnikov (mletih)
200 g sladkorja v prahu
50 g ruma
Število serviranj: 80

Recepti iste kategorije:

Sladice in peciva Biskvit za torto
Sladice in peciva Sadna torta
Sladice in peciva Skutina torta z borovnicami
Sladice in peciva Jabolčni zavitek