Ribe in morski sadeži

Ocvrti lignji z avokadovo in kumarično solato ter s crostini

15 - 30 min

Priprava:

Za pripravo ocvrtih lignjev najprej dobro umijemo lignje in jih narežemo na 5-8 mm široke obročke. Damo jih v posodo, posolimo in dobro nakapamo z limoninim sokom. Pustimo stati za kratek čas. Medtem pa za avokadovo in kumarično solato narežemo olupljeno kumaro na majhne kocke. Nato po dolgem narežemo avokado na pol, odstranimo jedro ter z majhno žličko izdolbemo meso avokada in narežemo na koščke. Te nato skupaj s koščki kumare nakapamo z limoninom sokom, zato da se avokado ne obarva.
Olivno olje, kis, sol in poper zmešamo v preliv ter ga damo na solato. Pečico segrejemo na zelo visoko temperaturo. Na veliki, nizki ponvi segrejemo obilo rastlinskega olja.
Na krožniku zmešamo koruzni škrob z moko. V tem povaljamo obročke lignjev, odvečno moko damo stan in take lignje hrustljavo zapečemo na vročem olju. (Naenkrat ne položimo preveč obročkov, da se maščoba ne ohladi preveč.) Vzamemo ven ter jih položimo na prtičke, da se odcedijo. Medtem na obeh straneh hrustljavo zapečemo kose kruha v zelo vroči pečici pri zgornji toploti. (Ali pa jih zapečemo na ponvi brez maščobe.) Pripravljene lignje postavimo v dekorativni in veliki posodi na sredo mizi in po želji še solimo. Avokadovo in kumarično solato pa damo v majhne posodice ter jih postavimo poleg. Crostine razporedimo po krožniku ter jih, preden jih pojemo, pokapamo s česnovim oljem.

Sestavine:

1 kg lignjev (očiščene)
sol
limonin sok
dovolj rastlinskega olja (za cvrtje)
50 g koruznega škroba
50 g moke
1 kumara
1 avokado (zrel)
3 žlice olivnega olja
1 1/2 žlice kisa
sol in poper (sveže zmleta)
16 kosov belega kruha (majhni kosi)
50 ml olivnega olja (z narezanim česnom, za uporabo po želji)
Število serviranj: 4

Recepti iste kategorije:

Ribe in morski sadeži Rižota z morskimi sadeži
Ribe in morski sadeži Suši z lososom
Ribe in morski sadeži Škampi na buzaro
Ribe in morski sadeži Ocvrti glavuni