Ribe in morski sadeži

Mariniran losos

> 60 min

Priprava:

Za mariniranega lososa (graved ali gravad lax) kupimo večji kos lososovega fileja. V ribarnici prosimo, da nam odstranijo večje ribje kosti.
Doma file s prsti ponovno pogladimo in s pinceto odstranimo še preostale kosti.

Nato ribo položimo v dovolj veliko posodo s hrbtno stranjo navzdol. Na zgornjo stran nanesemo morsko sol in sladkor ter ju vtremo v meso. Nato nastrgamo hren in rdečo peso. Prav tako nanesemo limonin sok in limonino lupino, posujemo s koprom in prepojimo z džinom.

Posodo dobro prekrijemo s prozorno folijo. Folijo zavijemo tako, da lahko ribo obložimo s težkim predmetom (npr. plastenko vode ali polnimi konzervami) in se pri tem folija ne uniči oziroma pretrga. Teža pripomore k temu, da arome dobro preidejo v ribje meso.

Losos pustimo marinirati v hladilniku dva dni.

Po dveh dneh ribo dobro očistimo s kuhinjskim papirjem. Z ostrim nožem ločimo kožo od ribe, jo narežemo na zelo tanke koščke in serviramo. Mariniran losos postrežemo na velikem krožniku ali z njim obložimo rahlo popečene bagetine rezine.

Ker pri receptu za mariniran losos koža med mariniranjem ostane na ribi, dobimo čudovito prelivanje barv. Če želimo, da se celotna riba enakomerno prepoji, pa moramo takoj odstraniti celotno kožo. Mariniran losos obstoji v hladilniku ca. 3 tedne.

Sestavine:

500 g lososa
4 žlice sol
2 žlici sladkorja
2 žlički hren (sveže nastrgan)
1 pesa (umita, olupljena in nastrgana)
4 žlice džina
4 žlice koper (fino nasekljan)
2 limone (neobdelani, nastrgana lupina)
Število serviranj: 6

Recepti iste kategorije:

Ribe in morski sadeži Rižota z morskimi sadeži
Ribe in morski sadeži Suši z lososom
Ribe in morski sadeži Škampi na buzaro
Ribe in morski sadeži Ocvrti glavuni