Juhe in jedi na žlico

Golaž iz narezanih klobasic

30 - 60 min

Priprava:

Za pripravo golaža iz narezanih klobasic čebulo narežemo na drobne kocke. V loncu stopimo maslo in čebulo počasi pražimo, da kristalizira. Pražimo na minimalnem ognju, da se čebula čim bolj napoji (najmanj 15 minut, oziroma čim dlje), pri tem pa mora ostati svetle barve.

Medtem narežemo krompir na majhne kocke in klobasice na kolobarje. Papriko v prahu potresemo po kristalizirani čebuli, vmešamo paradižnikovo mezgo in dodamo malo kisa. Golažu prilijemo še govejo juho. Dodamo krompir in začinimo s ščepcem ali dvema soli, poprom, kumino in majaronom.

Krompir kuhamo od 15 do 20 minut, da se zmehča, vmes ves čas mešamo. Po potrebi dodajamo juho. Približno 10 minut pred koncem kuhanja dodamo klobasice. Na koncu bi se morala tekočina že zgostiti.Če je golaž iz narezanih klobasic še vedno redek, ga še nekaj časa kuhamo ali vmešamo nekaj koruznega škroba.

Golaž iz klobasic lahko pripravimo tudi brez krompirja, pri čemer moramo potem juho dosti časa kuhati in jo po potrebi zgostiti s koruznim škrobom ali svežo smetano.

Sestavine:

3-4 pari klobas (frankfurtske, debrecen)
približno 600 g krompirja (olupljenega)
2-3 čebule
1-2 žlici paprika
1-2 čajni žlički paradižnikova mezga
kanček vina (ali jabolčnega kisa)
250-300 ml goveje juhe (za dolivanje)
3 žlice masla (ali rastlinskega olja)
majaron
kumina
sol
poper

Recepti iste kategorije:

Juhe in jedi na žlico Svinjski golaž
Juhe in jedi na žlico Hladna kumarična juha
Juhe in jedi na žlico Sarma
Juhe in jedi na žlico Gobov golaž