Sladice in peciva

Božični mafini

15 - 30 min

Priprava:

Božične mafine pripravimo tako, da stepemo jajce, dodamo sladkor, maslo (ali olje) in mleko (ali pinjenec ali jogurt) ter dobro premešamo. Pecilni prašek, sodo bikarbono in 2-3 noževe konice božičnih začimb po vaši izbiramo (cimet, ingver, začimbe za kuhano vino, začimbe za medenjake, klinčki, janež, itd.) presejemo v moko. 
Po želji lahko dodate tudi majhne koščke madeljev. 
Mešanico previdno vmešamo v jajčno maso. Maso takoj zlijemo v modelčke za mafine in jih položimo v pečico ter pečemo pri 160 stopinjah ca. 20 minut.
Po želji lahko božične mafine okrasimo s čokoladno glazuro oz. čim podobnim.      

Vedno bodimo pozorni:1) Uporamo dve skledi, da zmešamo vlažne in suhe sestavine posebej. Šele nato zmešamo obe masi, zelo na hitro. Testo mora biti grudasto, ne mešamo penasto. Vse lahko zmešamo z rokami, z mešalnikom pa samo na najmanjši hitrosti.2) Testo predelamo na hitro, ne pustimo ga dolgo stati, ker drugače mafini ne bodo rahli.3) Jajca lahko zamenjamo z jabolčno kašo. Namesto enega jajca vzamemo ca 85 g jabolčne kaše.4) Sladkor lahko zamenjamo z medom v razmerju 3:2.5) Če uporabimo polnozrnato moko, bomo potrebovali malo več tekočine.

Sestavine:

250 g moke
130 g sladkorja (ali 100 g medu)
2 čajni žlički pecilnega praška
1/2 čajne žličke sode bikarbone
1 jajci
60 g masla
1/4 l mleka (ali pinjenec ali jogurt)
2-3 noževe konice božičnih začimb (po želji)

Recepti iste kategorije:

Sladice in peciva Palačinke z orehovim nadevom
Sladice in peciva Bananina torta
Sladice in peciva Jagodna torta z jogurtom
Sladice in peciva Biskvit za torto