Sladice in peciva

Božični kolački

> 60 min

Priprava:

Za božične kolačke penasto umešamo jajca in sladkor. Prilijemo olje in mleko in vse dobro premešamo. Začinimo s ščepcem cimeta, klinčki v prahu in kardamomom, da bodo kolački dišali po božiču. Pečico ogrejemo na 180°C. Zmešamo moko, pecilni prašek in kakav v prahu in suho mešanico primešamo jajčni zmesi. Dodamo mandljeve palčke in testo še enkrat dobro premešamo. Model za mafine položimo na pekač in v vdolbinice postavimo papirnate skodelice. Zmes za kolačke porazdelimo v skodelice in pečemo v predhodno ogreti pečici pribl. 20-25 minut. Nato počakamo, da se kolački popolnoma ohladijo, šele potem lahko nadaljujemo z dekoracijo. Za dekoracijo na tanko razvaljamo maso Ticino in s pomočjo kozarca v velikosti kolačka izrežemo kroge. Kolačke premažemo z marmelado, da se bo masa Ticino bolje oprijela. Zdaj lahko začnemo nanašati zeleno obarvano sladkorno glazuro. V krogu nabrizgamo prvi sloj in počakamo, da se nekoliko posuši. Nato nanj nanesemo drugega in tako naprej, dokler na kolačku ne nastane božična smrečica. Za bolj enostavno različico lahko kupimo narejene božične okraske iz sladkorja in marcipana in jih z marmelado pričvrstimo na božični kolaček.

Postopek:

  1. V eni posodi zmešajte 200g moke, 2,5 čajne žličke pecilnega praška in 2 jedilni žlici kakava v prahu.
  2. V drugi posodi penasto umešajte 2 jajci in 150g sladkorja. Dodajte 100ml olja in 200ml mleka ter temeljito premešajte. Dodajte ščepec cimeta, mletih klinčkov in mletega kardamoma.
  3. Postopoma združite suhe sestavine z jajčno mešanico. Dodajte 100g mandljevih palčk in dobro premešajte.
  4. Pečico segrejte na 180°C. Model za mafine obložite s papirnatimi skodelicami in vanje porazdelite testo.
  5. Pečite 20-25 minut in pustite, da se kolački ohladijo.
  6. Za dekoracijo na tanko razvaljajte maso Ticino, izrežite kroge in jih položite na kolačke, prej premazane z marmelado. Na koncu nanesite zeleno obarvano sladkorno glazuro, da ustvarite videz božičnih smrečic.

Sestavine:

200 g moke
2,5 čajne žličke pecilnega praška
2 jajci
150 g sladkorja
200 ml mleka
100 ml olja
2 jedilni žlici kakav v prahu
1 ščepec cimeta
1 ščepec klinčki (mletih)
1 ščepec kardamoma (mletega)
100 g mandljevih palčk
Masa Ticino (masa za dekoriranje, dobavljiva v trgovinah s slaščičarskim blagom)
sladkorna glazura (gl. recept)
barve za živila
Število serviranj: 12

Recepti iste kategorije:

Sladice in peciva Jagodna torta z jogurtom
Sladice in peciva Biskvit za torto
Sladice in peciva Sadna torta
Sladice in peciva Skutina torta z borovnicami