Kako pripraviti riž

Riž je osnovna sestavina mnogih kuhinj po vsem svetu in je znan po svoji vsestranskosti in enostavnosti priprave. Tukaj je preprost postopek za kuhanje belega riža, ki bo služil kot popolna priloga ali osnova za različne jedi. Sestavine: 1 skodelica belega riža 2 skodelici vode 1 čajna žlička soli 1 žlica masla ali oljčnega olja…

Riž je osnovna sestavina mnogih kuhinj po vsem svetu in je znan po svoji vsestranskosti in enostavnosti priprave. Tukaj je preprost postopek za kuhanje belega riža, ki bo služil kot popolna priloga ali osnova za različne jedi.

Sestavine:

 • 1 skodelica belega riža
 • 2 skodelici vode
 • 1 čajna žlička soli
 • 1 žlica masla ali oljčnega olja (neobvezno)

Postopek:

 1. Izpiranje riža: Riž temeljito sperite pod hladno tekočo vodo, da odstranite odvečni škrob. To bo pomagalo preprečiti, da bi se riž med kuhanjem sprijel.
 2. Vrelo vodo: V srednje velikem loncu zavrite vodo. Dodajte sol in po želji maslo ali oljčno olje za dodaten okus.
 3. Dodajanje riža: Ko voda zavre, vanjo stresite riž. Premešajte, da preprečite prijemanje.
 4. Kuhanje riža: Zmanjšajte ogenj na srednje nizko temperaturo, pokrijte lonec in počasi kuhajte riž približno 18 do 20 minut, ali dokler voda ni popolnoma vpita in riž mehek.
 5. Počivanje riža: Ko je riž kuhan, odstranite lonec z ognja in pustite pokritega še 5 minut, da se riž lahko ‘napihne’ in postane bolj puhast. To tudi pomaga, da se riž na dnu lonca ne prižge.
 6. Razrahljanje riža: Z vilico nežno premešajte riž, da se razrahlja in da sprostite paro.
 7. Serviranje: Riž postrezite kot prilogo k glavni jedi ali uporabite kot osnovo za rižoto, paello, pilaf ali druge jedi.

Kuhanje riža je preprosto in ko osvojite osnovno tehniko, lahko eksperimentirate z različnimi vrstami riža, kot so basmati, jasmin ali celo integralni riž, ki imajo različne čase kuhanja in razmerja vode. Dodajanje zelišč, začimb ali zelenjavnih juh lahko prav tako obogati okus riža in ga prilagodi specifični jedi, ki jo pripravljate.