Kako pripraviti flan

Flan je klasična latinskoameriška sladica, znana po svoji kremasti teksturi in karamelni prevleki. To je preprost, a eleganten desert, ki bo zagotovo navdušil na katerikoli večerji ali posebnem dogodku. Tukaj je osnovni recept za pripravo flana. Sestavine: Za karamel: 1 skodelica sladkorja Za flan: 1 pločevinka kondenziranega mleka 1 pločevinka evaporiranega mleka 5 velikih jajc…

Flan je klasična latinskoameriška sladica, znana po svoji kremasti teksturi in karamelni prevleki. To je preprost, a eleganten desert, ki bo zagotovo navdušil na katerikoli večerji ali posebnem dogodku. Tukaj je osnovni recept za pripravo flana.

Sestavine:

Za karamel:

 • 1 skodelica sladkorja

Za flan:

 • 1 pločevinka kondenziranega mleka
 • 1 pločevinka evaporiranega mleka
 • 5 velikih jajc
 • 1 žlička vaniljevega ekstrakta

Postopek:

 1. Priprava karamela: V majhni ponvi na srednji temperaturi stopite sladkor, dokler ne postane zlato rjav in tekoč. To zahteva stalno mešanje, da se sladkor enakomerno stopi in ne zažge.
 2. Premaz posode: Ko je karamel pripravljen, ga hitro prelijte v dno okrogle oblike za peko flana ali v več manjših posodic. Pustite, da se karamel ohladi in strdi.
 3. Priprava flanove mase: V mešalniku združite kondenzirano mleko, evaporirano mleko, jajca in vaniljev ekstrakt. Mešajte, dokler ne dobite gladke mase.
 4. Nalivanje mase: Nalijte zmes nad ohlajeni karamel v pripravljenih posodah.
 5. Pečenje v vodni kopeli: Pečico segrejte na 175 stopinj Celzija. Pripravljene posode postavite v večji pekač in ga napolnite z vročo vodo, tako da sega do polovice stranic manjših posod.
 6. Pečenje: Pečemo približno 45 minut do 1 ure, ali dokler se sredica ne postavi (preverite z zobotrebcem – če izide čist, je flan pečen).
 7. Ohlajanje in serviranje: Ko je flan pečen, ga odstranite iz vodne kopeli in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato ga za nekaj ur (ali čez noč) postavite v hladilnik.
 8. Postrežba: Preden postrežete, z nožem previdno ločite robove flana od posode. Nato posodo obrnite na servirni krožnik. Karamel bo stekel po vrhu in ob straneh flana.

Flan je klasična in prefinjena sladica, ki jo lahko prilagodite po svojih željah. Dodajate lahko različne arome, kot so limonina lupinica, cimet ali celo likerji, da mu dodate poseben okus. Ta recept je osnova, ki omogoča številne variacije in je zagotovo priljubljen na vsaki zabavi ali posebni priložnosti.